søndag 30. mai 2010

Utregning av energi i mat.

Hvordan regner jeg ut forholdet mellom fett, karbohydrater og protein?

Eksempelvis dagens frokost, kyllinglåret:

Kyllinglårkjøtt er mye fetere enn kyllingbryst, men omtrent samme proteinveirdi.

Kyllinglår, grillet, per 100 g: 23g protein og 14g fett. Null karbo.

Kyllinglåret veiede 160g. Minus ben på 25g blir det 135 kyllinglårkjøtt:

135 * 23 / 100 = 31g protein

135 * 14 / 100 = 19g fett

Javel. Men åssen skal den optimale fordelingen mellom fett og protein være?

Energiprosent er ordet! Da må vi regne via kalorier.

Det er 9 kcal i fett: 19 * 9 = 171 kcal fra fett i mitt kyllinglår.
Det er 4 kcal i protein: 31 * 4 = 124 kcal fra protein.

Tilsammen er dette: 171 + 124 = 295 kcal i kyllinglåret.

E%: 171/295 = 0,58 fetteregiprosent. E% 58

for protein 0,42 enegiprosent.

Puh! Dette var mye regning for en liten hjerne. Kyllinglåret ga meg altså energiprosent 58. Nå skal jeg finne ut hva som er den optimale enrgiprosenten.

1 kommentar:

  1. Takk for at du deler, dette kommer nok godt med på fagprøven :)

    SvarSlett

Skriv veldig gjerne inn en kommentar. Jeg syns det er kjempehyggelig!