Hvordan regner jeg ut forholdet mellom fett, karbohydrater og protein?
Eksempelvis dagens frokost, kyllinglåret:
Kyllinglårkjøtt er mye fetere enn kyllingbryst, men omtrent samme proteinveirdi.
Kyllinglår, grillet, per 100 g: 23g protein og 14g fett. Null karbo.
Kyllinglåret veiede 160g. Minus ben på 25g blir det 135 kyllinglårkjøtt:
135 * 23 / 100 = 31g protein
135 * 14 / 100 = 19g fett
Javel. Men åssen skal den optimale fordelingen mellom fett og protein være?
Energiprosent er ordet! Da må vi regne via kalorier.
Det er 9 kcal i fett: 19 * 9 = 171 kcal fra fett i mitt kyllinglår.
Det er 4 kcal i protein: 31 * 4 = 124 kcal fra protein.
Tilsammen er dette: 171 + 124 = 295 kcal i kyllinglåret.
E%: 171/295 = 0,58 fetteregiprosent. E% 58
for protein 0,42 enegiprosent.
Puh! Dette var mye regning for en liten hjerne. Kyllinglåret ga meg altså energiprosent 58. Nå skal jeg finne ut hva som er den optimale enrgiprosenten.
Takk for at du deler, dette kommer nok godt med på fagprøven :)
SvarSlett