Jeg hørte meg sjøl mumle at det eneste jeg hadde lyst til i sommer var å lage yoghurt. Ikke at jeg skulle bruke absolutt hele sommeren på yogurtproduksjon, men at jeg skulle lage yoghurt for aller første gang. Som mumlet, så gjort!
Jeg gjorde det! |
Jeg skulle gjerne ha kjøpt økologisk melk direkte fra bonden og skaffet en superkoloni med riktige bakterier, men jeg utførte det på den vulgære måten. Jeg gikk til innkjøp av 2 liter h-melk, kremfløte og gresk yoghurt fra Synnøve Finden.
Det finnes mange oppskrifter på åssen lage yoghurt, og de er ganske like. Jeg varma opp nesten all melka med 1 dl fløte til 42 grader, tok litt av den varme melka og blanda med 2-3-4 ss yoghurt og helte det tilbake til den varme melka. Deretter fordelte jeg det hele i 2 norgesglass, skrudde på lokka og satte det i kjølebag. For nå skal glassa holdes ved omlag 42 grader i 6 - 12 timer. Jeg smakte på yoghurten etter 8 timer og syns den hadde syrna, men lot den stå flere timer for at den skulle syrne mer.
Men tilbake til kjølebaggen, den var selvsagt ikke kjølig. Jeg hadde et håndkle oppi, to sitteunderlag og satte den på badegolvet med ekstra guff på varmekablene. Da jeg sjekka etter 8 timer innbilte jeg meg at det var litt lav temperatur oppi der. Jeg løste det ved å fylle to varmeflasker med varmt vann og dytte dem oppi der også. Engstlig som jeg var for at det skulle bli for kaldt og bare bli kjip, sur melkemasse.
Etter endte 12 timer satte jeg glassa i kjøleskapet og lot dem stå der noen timer. Da jeg åpna for å forsyne meg av vidunderet var yoghurten (!) blitt ganske fast i formen, uten at den ligner konsistensen på den greske jeg henta bakterier fra. Er ikke det rart? Den blir mer flytende og litt lang eller trådete, når jeg rører litt i den. Litt mystisk. Men den smaker godt og jeg spiser den hver dag, og det gjør utrolig godt for sarte fordøyelsen min. Jeg spiser den med litt stevia og noen ganger frosne bær, da blir den litt iskremaktig.
Jeg er så glad for at jeg laga yoghurt og forsto at det er ganske enkelt enkelt å gjøre. Jeg har stor tru på å få i seg de rette bakteriene er sunt og avgjørende for god fordøyelse og helse, så dette har jeg lyst til å fortsette med. Det er ikke noe problem å kjøpe yoghurt, men det er nå moro å lage ting, da.
Tror jeg holder meg til min slowcooker, jeg.... imponert over at du fikk det til på første forsøk!
SvarSlettEr litt misunnelig på slowcooker'n din. Den høres så arbeids- og tidsbesparanes ut! Den kan kanskje brukes til yoghurt også!? De kule bruker nemlig sin urtetørker og lar den stå på 42 grader i alle timene.
SlettDet var moro å få til. Gamlekatta spiser litt yoghurt også. Trur det er bra for fordøyelsen hans oxo ;)