Jeg lagde yoghurt og kefir sist sommer, og var veldig fornøyd med det. Kefir var enklest å lage. Den sto på benken og godgjorde seg i et døgn. Yoghurt var mer omstendelig siden den skulle holdes varm en natt.
Etter perioden med fermentering av melk kjøpte jeg kombucha-moder og vannkefirkorn fra
Hjemmeriet.dk. Kombucha er en merkelig sak. Smaker godt og sterkt. Jeg har to porsjoner á to liter på gang nå. Jeg smakte på dem i stad, og den ene var mye søtere enn den andre. Da tenker jeg at den ene moderen jeg har er svakere enn den andre. Muligens. Eller noe helt annet. Jeg lar gjerne kombuchaen stå og syrne en måneds tid.
 |
Skummelt grums ligger i bunnen. Det er kulturen. |
Fermentering er bakterier (og sopp, leser jeg også noen steder) som omdanner sukker til organisk syre. Omtrent som at vin blir til eddik.
Vannkefir går raskere å lage. Nå husker jeg ikke helt, for korna mine døde for en liten stund siden, men et par døgn, trur jeg. Vannkefir blir boblete og er friskt og deilig. Jeg savner vannkefirkorna. De døde fordi jeg tok en pause fra produksjonen og lot dem stå i kjøleskapet, sikkert uten nok mat. Akkja.
 |
Vannkefir med rosiner og sitron. Syrlig og godt. |
For å bøte på savnet har jeg laget ingefærøl - eller ingefærbrus er nok mer riktig. Jeg lagde min egen starter med revet ingefærrot, sukker og vann. Etter et par dager på kjøkkenbenken var den klar til å lage brus av. Det blir kjempegodt!
 |
Se det bruser i glasset! |
Jeg har prøvd meg på kefir igjen - den av melk. Men ikke med kultur fra Hjemmeriet denne gang. Jeg har får tilsendt kefirkorn for melk av privatperson. Den står på benken, og jeg har lukta på den, og det lukter ikke helt friskt. Den skal få stå til i morra, så skal jeg ta en avgjørelse.
I tillegg har jeg kjøpt flere kulturer fra Hjemmeriet som jeg skal teste smått om senn. Det ser ut til jeg har fått fullstendig dilla på fermentering! Det har forsåvidt Mannen også. Han brygger øl.
 |
Mannen tapper. |
 |
Nå må ølen hvile en uke eller to. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Skriv veldig gjerne inn en kommentar. Jeg syns det er kjempehyggelig!