I går var det gårdsdag på andelsgården 'min'. Massevis av folk møtte opp både for å høste fra jordene og for å lære av kokk Paulo fra Portugal. Som portugiser ønsket han selvsagt å tilberede en diger laks fra Lågen. Det ble smaksprøver på laksen, kylling fra Stange, grilla lamapølse (ja, lama), spekepølse av dalafe, salat m.m.
Paulo viste oss hvor enkelt det er å vedlikeholde kjøkkenkniver, og fortalte at vi ikke trenger flere enn tre kniver til matlaging - og at de ikke bør vaskes i oppvaskmaskin. Jeg ble inspirert av denne nyttinge informasjonen, og tenker at jeg bør rydde i knivene, slipe dem og begynne å vaske dem for hånd. (For jeg gjør visst alle tre tabbene.) Vi får se hva det blir til.
 |
Paulo i aksjon |
|
|
|
|
|
|
|
Paulo lagde også pasta av gårdens egen spelt. Jeg tok med en pose meget finmalt, sikta speltmel hjem for dette må jeg prøve! Magen min er ikke glad i korn, men den skal få en dose hjemmlaga speltpasta en dag.
 |
En mat- og øko-interessert gjeng |
 |
Svinhild & the Piglets |
På jordene lever grisene et godt griseliv. Her tar Svinhild seg en pust i bakken mens de små grise-knoene springer rundt og er nysgjerrige og lekne. De er ikke blitt kosegriser ovenfor mennesker og skvetter litt når vi kommer for nær gjerdet. Jeg trur det er fint å være gris på Virgenes, selv om liva deres blir ganske korte.
 |
Selvplukk fra jordene gir ekstra dimensjon til maten. |
Sjekk
HER om det finnes et andelslandbruk i nærheten av deg, eller kanskje har du lyst til å starte? På Virgenes er alle andelene opptatt, fikk jeg vite i går. En veldig vellykka satsing, som helt sikkert vil få ringvirkninger i kongeriket. Om det ikke er en andelsgård i nærheten der du bor, kanskje du kan inspirere en bonde til å satse?
En andelsgård behøver ikke å være økologisk, men det viser seg at bønder som satser på andeler er de samme som setter økologisk og dyrevelferd i sentrum.
Hadde visst ingen i nærheten, men det stopper jo ikke meg fra å kanskje se etter det igjen ved en senere anledning. I dag har jeg et par andre ting jeg må ta meg av, for å si det sånn.
SvarSlettMen spennende tanke!
Alt til sin tid, Anja. Om ti år er det kanskje midt i blinken for deg og da er nærmeste gård blitt et andelslandbruk.
Slett