mandag 4. august 2014

Lage både kefir og yoghurt sjøl

Skål!
Jeg har avansert - og er selvsagt inspirert av godeste Gry Hammer. Dama må være norgesmester i utforskertrang når det gjelder mat. Det er hennes blogg som har inspirert meg til å lage yoghurt og kefir, og til å prøve meg på surdeigsbrød.

Fra å bruke butikk-yoghurt til startkultur og vanlig helmelk, så har jeg avansert til neste nivå. Jeg har handla kultur på Hjemmeriet. Jeg valgte den som heter 'yoghurt' og den som heter 'kefir', det var flere å velge i mellom. Dessuten fant jeg både setermelk fra Tine og helmelk fra Rørosmeieriet i den nest nærmeste Meny-butikken. Disse melketypene må smakes! Setermelka er så myk og deilig, og det fås kun nå på sommeren. De var utsolgte på Meny her om dagen, så jeg måtte komme tilbake dagen etter. Det er rift om de gode produktene!

Jeg kjøpte to poser av hver, men kulturene kan brukes videre fra det ferdige hjemmelaga produktet.

Nå har jeg testa ut både yoghurt og kefir, og må si sluttproduktene er fabelaktige.





Her har jeg satt en liter melk til kefir-syrning. Den skal stå et døgn på kjøkkenbenken og godgjøre seg, og deretter minst 12 timer i kjøleskap. Mannen og jeg smakte på den i morges - og nå er det visst snart tomt.. Må handle mer melk og sette mer til syrning!



Ekte kefir skal være ujamn i konstistensen. Litt klumper og litt tynt, akkurat som denne ble, med en frisk og herlig smak. Gamlepus syns også det smakte fortreffelig, han slikka helt ren den skjea han fikk.

Yoghurt-kulturen fra Hjemmeriet ga langt syrligere yoghurt og den ble noe mindre lang i konsistensen. Nydelig den også!


3 kommentarer:

  1. Men i alle dager? Ble kommentaren min borte?

    Uansett, spurte om hva du tenker om produktet yoghurt mot butikk (pris og arbeid). Jeg synes dette høres litt spennende ut!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ingen penger å spare her. Nå er det lenge siden jeg har smakt meg gjennom kulturmelk og kefir i butikken, så jeg kan heller ikke uttale meg om kjøpeproduktenes smak og konsistens.

      Arbeidet med kefir er minimalt. Yoghurt må holdes varm noen timer, så det krever en eller annen isolasjon/varmekilde.

      Jeg gjør det mest fordi jeg syns det er moro, også håper jeg å kjøpe melk direkte fra en melkeprodusent en dag, slik at jeg kan bruke upasteurisert og uhomogenisert. Da innbiller jeg meg selvsagt at min kefir og yoghurt blir enda sunnere og bedre :D

      Slett
    2. Men jeg syns du skulle prøve deg! Sikkert moro for ungene også. Mye læring i at man kan lage kefir eller yoghurt av en slant av den forrige porsjonen. Ren magi ;)

      Slett

Skriv veldig gjerne inn en kommentar. Jeg syns det er kjempehyggelig!