lørdag 10. desember 2011

Margarin-aversjon årsak til smørkrisa?

Jeg er vokst opp med 'Soft soya' på kneippbrødskiva. Mora mi valgte den fordi den var sunn, mye sunnere enn det fæle meierismøret. Farmor hadde alltid ordentlig smør, det sto i en porselensskål med  lokk i kjøkkenskapet. Ho bodde i et gammalt hus, og kjøkkenskapet lå til ytterveggen og var utstyrt med lufteluker. Om sommeren var smøret særdeles smøremykt, og vinteren skikkelig hardt. Jeg elska det smøret - uansett årstid.

Mamma er litt forvirra for tida. Margarinen som alltid har vært så veldig sunn, har fått ord på seg for å være usunn. Kan det stemme, spør ho nok seg sjøl, men det er fortsatt margarin i kjøleskapet. Pappa får av og til lov til å kjøpe en bordpakning meierismør. Men tenk på hjertet!! Sier mor.

Vi andre som stadig leser om margarinens dårlige påvirkning på kroppen, har gått helt over til smør. Det har gått opp for store deler av Norges befolkning at margarin er et ekstremt prossesert produkt, som later som det er noe annet enn hva det er. Det er ubehagelig langt fra en soyabønne til margarin, men alle vet hvor kort vei det er fra fløte til smør. Noen fler enn meg som har blitt overraska over konsistensen på den piska kremen..?

Samtidig som sannheten om margarin avsløres, gjøres det en stor undersøkelse som viser at melkefett er gunstig for hjertet. Artikkel hos Tine med link til studie.

Helsemynighetene våre anbefaler antakelig fortsatt margarin. Jeg vet ikke, for ørene mine er lukket for hva helsemyndigheten sier. De har dummet seg ut for kraftig og for ofte de siste årene.

Her er et par linker til sunn margarinhets:

Facebookgruppa Nei til Margarin

Vår vei til lavkarbokosthold

Jeg spår salget av margarin nedenom og hjem i løpet av 5 år. Det vedder jeg en pakke smør på!


4 kommentarer:

  1. Veldig bra! :) Jeg får ta inn bloggen din i kildelisten på lavkarbokosthold.no

    SvarSlett
  2. Veldig bra skrevet, engelen vår!

    SvarSlett
  3. Flott skrevet!

    Har akkurat skrevet noe som tucher innom samme tema her: http://www.facebook.com/notes/mat-er-min-medisin/har-klima-og-jagland-%C3%B8delagt-grunnlaget-for-kornbruk-i-norge/252798748113032

    SvarSlett

Skriv veldig gjerne inn en kommentar. Jeg syns det er kjempehyggelig!