tirsdag 12. mars 2013

Økologisk vs. organisk


 

På engelsk sier man 'organic' når man mener at noe er økologisk dyrka. Dessverre ser jeg stadig oftere at det oversettes til norsk som 'organisk'.

Å dyrke noe økologisk betyr å kun bruke husdyrgjødsel og kompost, ikke kunstgjødsel, og det betyr at man ikke bruker pesticider for å holde insekter og sopp unna, men bruker naturlige metoder. Man aler opp husdyr økologisk ved å gi dyra økologisk dyrka mat. Økologisk landbruk prøver å etterligne naturen. Iallfall i langt større grad enn konvensjonelt landbruk.

Konvensjonell dyrking og oppal bruker kunstgjødsel, pesticider og kanskje genmodifisert soya fra Brasil som mat til dyra. Det er mulig det kan mette 10 milliarder mennesker om vi gjør det den måten, men til en helse- og utarmings-kostnad som vi ikke ser rekkevidden av.

Vilt kaller vi ikke 'økologisk', fordi 'økologisk' i mat-sammenheng er ensbetydende med 'økologisk dyrka'. Vilt er vilt. Vill laks er ikke økologisk dyrka, men vill (og det er selvsagt mye bedre). Oppdrettslaks er sjelden økologisk.

Men det er altså et poeng å ikke kalle økologisk mat for organisk mat. All menneskemat er organisk, altså ikke uorganisk. Vi spiser ikke sten! Vi kan kompostere organisk avfall, vilket kan være muggent brød, visne roser og vinkorker. Altså noe som har vært eller er levende kan kalles 'organisk'.

Skjerping av språket trengs for at vi skal unngå misforståelser, men det viktigste av alt er uansett å produsere mer økologisk mat.

Her har oversettelsen gått riktig bra :)

Og her fant jeg en oppklarende lenke.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv veldig gjerne inn en kommentar. Jeg syns det er kjempehyggelig!